Brannslukningsapparat
Et brannslukningsapparat brukes til å slukke eller få kontroll på mindre branner som kan oppstå i hjemmet.
Brannslukningsapparat
Et brannslukningsapparat brukes til å slukke eller få kontroll på mindre branner som kan oppstå i hjemmet. Oppbevar apparatet lett tilgjengelig og lær deg hvordan du bruker det.
Det finnes flere typer brannslukningsapparater på markedet, som vann-, pulver- og skumapparater. Det er fordeler og ulemper ved alle, og apparatene vil ha forskjellig effekt ut ifra type brann og bruk.
Brannalarm redder liv
Det er mange grunner til at du burde ha en brannalarm hjemme. Les relevante artikler om brannalarmen, røykvarslere og kundeshistorier om da brannalarmen reddet liv.
Brannvarsling og slokkeutstyr er lovpålagt
I likhet med fungerende brannvarsling, er slokkeutstyr som brannslange og/eller brannslukningsapparat lovpålagt i norske boliger.
Det er eier av bolig som er ansvarlig for anskaffelse, montering og kontroll av slikt utstyr. Boligeier skal også påse at slokkeutstyret fungerer og at det er lett tilgjengelig ved brann.
Årlige brannøvelser er fine anledninger for hele familien å gjøre seg kjent med hvilket utstyr dere har tilgjengelig og hvordan det brukes.;
De aller fleste branner i Norge oppstår på kjøkkenet. Det kan derfor være en god ide å plassere et slukningsapparat i denne delen av huset.
Hvordan bruke et
brannslukningsapparat
1. Dra ut sikringen
2. Sikt mot nederste del av brannen
3. Trykk ned utløserhåndtaket
Bruksanvisningen på apparatet forklarer tydelig hvordan apparatet skal brukes.
Slukningsapparatet brukes normalt til å slukke småbranner, men det kan også brukes til å skape en trygg rømningsvei ut av huset.
Forskjellene mellom pulverapparat og skumapparat
Pulverapparat er det mest vanlige brannslukningsapparatet i norske hjem. Pulver slukker de aller fleste typer småbranner, er rimeligere i innkjøp og enklere å bruke for personer som ikke er vant til å slukke brann. Pulver gir derimot mer søl og kan ødelegge elektriske apparater. I oversikten under kan du lære mer om forskjellene mellom pulver- og skumapparat.
Kan brukes på organiske materialer (tre, tekstil, papir osv.) A*
Kan brukes på væskebranner (bensin, olje, maling osv.) B*
Kan brukes på gassbranner (gasskomfyr, propan, butan, metan osv.) C*
Kan brukes på kjøkkenbranner, f.eks. tørrkok?
Kan brukes på frityrbranner (matolje)? F*
Kan oppbevares i minusgrader
Har en avkjølende effekt
Er lett å rengjøre etter bruk
Hvilket apparat regnes som mest effektivt?
Hva består apparatet av?
Hva er apparatets levetid?
Brannklasse (ABC) og effekt er merket på apparatet
Brannslukningsapparatene er merket med ulike bokstaver og siffer. Bokstavene forteller hvilke typer branner slukkeren egner seg for:
A - organiske materialer
B - væskebranner
C - gassbranner og elektriske branner opptil 1000 Volt
F - frityrbranner
Sifrene forteller noe hvor store branner apparatet kan slukke. Jo høyere tall som står på ettiketten, jo bedre slukkeeffekt.
I private hjem er minstekravet for brannslukningsapparater 21A (eller evt.9 ltr. skum eller vann).
Sjekkliste for egenkontroll av brannslukker
- Kan du lese bruksanvisningen på brannslukkeren (etiketten)?
- Er det synlige skader eller rust på slukkeren?
- Er slangen hel og uten fremmedlegemer i slangen/dysen?
- Hvis trykkindikator, er trykket på det grønne feltet?
- Er sikringssplinten intakt og plombert?
- Når er neste kontroll?
- For pulverapparat, snu det på hodet og hold mot øret i 5-10 sekunder. "Renner" pulveret?
Profesjonell kontroll og service av apparater
Brannslukningsapparat må på profesjonell kontroll og service jevnlig. Men hvor ofte avhenger av typen slukningsapparat.
Pulverapparater har en levetid på 10 år. Da skal pulveret og pakninger i apparatet byttes ut. Apparatet skal også kontrolleres av en fagperson hvert 5. år.
Skumapparater har en levetid på 5 år og trenger oftere kontroll og vedlikehold.
På etiketten på slukningsapparatet føres det opp når neste kontroll skal utføres.
Vanlige spørsmål om brannslukningsapparat
Hvor ofte bør man skifte brannslukningsapparater?
Slukningsapparater har normalt en levetid på 10 år.
Hvilket brannslukningsapparat bør man velge?
Hvilken brannslukker du bør velge er avhengig av typen brann det er størst risiko for. Det mest vanlige slukningsapparatet i norske hjem er Pulverapparat. Pulver kan slukke de aller fleste typer småbranner, er rimeligere i innkjøp og er enkel i bruk.
Hva er best av skum- og pulverapparat?
Det er vanskelig å anbefale det ene eller det andre. Skum er mest effektiv for å slukke brann i brennbare væsker og faste materialer som tre og tekstil. Men skumapparatene er litt vanskligere i bruk og krever at man står ganske nærme flammene.
Pulverapparat slukker også de fleste typer branner, de er enklere å bruke for utrente og man kan stå litt på avstand.
Har du mulighet til å anskaffe begge apparater, og sette deg inn i hvordan de fungerer, anbefaler vi derfor å ha begge apparater tilgjengelig.
(*) YALE DOORMAN + VIDEORINGEKLOKKE TIL 0,- VED BESTILLING AV ALARM
Ved bestilling av Boligalarm Grunnpakke, får du med installasjon av Yale Doorman V2N med låsmodul + videoringeklokke til 0,- (verdi 7480,-). Grunnpakken koster fra 4490,- i installasjon og fra 579,- i månedsabonnement, og inkluderer: 2 røykvarslere (GW-SD3), 3 sjokksensorer, 1 kameradetektor, 1 betjeningspanel, 2 kodebrikker, 1 hovedenhet, alarmskilt og Verisure app med Guardian SOS. Alarmsystemet kan utvides etter behov. Endelig pris for installasjon og månedsabonnement, vil beregnes ut fra totalt antall alarmkomponenter. Installasjon av elektronisk dørlås forutsetter at døren din er kompatibel med dørlåsen. Eventuelle tilpasninger av døren gjøres på ditt initiativ og din kost. Verisure eier komponentene som inngår i alarmsystemet og har rett til å hente/fjerne disse ved opphør av avtalen, dette gjelder også video ringeklokken og elektroniske dørlåser. Tilbudet gjelder kun for nye alarmkunder, og kan ikke kombineres med andre tilbud. Kampanjevilkårene kan avvike noe, avhengig av hvilken pakkesammensetning som tilbys i ditt område. For nærmere informasjon, kontakt Verisure eller din lokale sikkerhetsekspert.