Lynnedslag ledet til full fyr i boligen

Av
Jone Sutterud Warland
Roy foran sikringsskapet

Først smalt det, så sto det lilla flammer ut av alle stikkontaktene. Roy forteller om hva som skjedde da lynet satte fyr på boligen hans i Ringsaker.

Like før klokken 22 på tirsdags kveld smeller det i boligen til Roy, og ikke lenge etter starter ulingen fra Verisure sine brannvarslere. Roy skjønner med én gang hva som har skjedd, og forsøker å få oversikt over situasjonen.

For etter ukesvis med varmt vær og strålende sol i hele Norge har den blå himmelen blitt byttet ut med mørke, tette skyer med lyn og torden. Nå har et lynnedslag truffet hagen til Roy, og strømmen har blitt ledet inn til jordingsledningen rundt huset. 

– Det var et voldsomt smell, og så oppdaget jeg at det sto 10 cm lange flammer ut av alle stikkontaktene.

Litt forfjamset og sjokkert over situasjonen finner Roy frem pulverapparatet og forsøker å slå ned flammene som raser fra en koblingsboks på veggen inne på det ene rommet. 

–    Naboen hadde også forstått hva som hadde skjedd, og hørte brannalarmen ule. Da kom han løpende med et brannslukningsapparat og hjalp med å spraye. Men huset fylte seg fort med pulver og giftig røyk, så da skjønte vi at vi bare måtte komme oss ut, forteller Roy.

Fulgte jordingsledningen inn i huset

Da de var kommet seg ut av huset fant Roy frem mobilen. Han var litt usikker på om han skulle ringe politiet eller brannvesen først, men Verisure ringte og fortalte at brannvesen allerede var tilkalt og på vei.

– Det tok ikke så alt for lang tid før det plutselig kom flere brannbiler, politi og ambulanse, pluss vekteren fra Securitas. Det var en hel folkevandring oppi lia her, humrer Roy.

Skadet koblingsboks i boligen
SKADET: Koblingsboksene i boligen har fått gjennomgå

Lynet hadde fulgt jordingsledningen gjennom hele boligen, og strømmen hadde blitt ført videre til det elektriske anlegget. Med den vanvittige mengden energi som er i et lyn var det ingen match for systemet, og sikringsskapet tok også full fyr.

– Brannvesenet kom inn og spylte på 60 liter vann og et helt pulverapparat for å slukke flammene i sikringsskapet, forklarer han.

På gulvet sto det en TV som eksploderte i flammer fordi den var koblet i støpselet, og de fleste koblingsboksene i huset er kullsvarte som følge av brann.

– Huset er ubeboelig

Da støvet hadde lagt seg var det dessverre et nedslående syn som møtte boligeieren. Store deler av boligen har tydelige merker etter branner og varme, det henger en eim av røyk og svi-lukt i lufta, og huset er ubeboelig.

– Det er også et svært merke i gressplenen etter lynet, som viser veien strømmen har tatt fra hagen og inn i boligen. Brannvesenet sa de aldri har sett noe lignende før, forteller Roy.

Han mistenker at lynet har slått ned i en stolpe som har vært koblet til et nedgravd gjerde under bakken i hagen, og at metall på dette gjerdet har ført strømmen inn til jordingskablene som omringer huset.

Der jordingskabelen kommer inn i boligen er det sprekker i grunnmuren fra varmen, og langs veggene der kabelen går er det svimerker. Flere av dørene i boligen er også blitt skeive, et vitnesbyrd til hvor sterke krefter som er involvert i et lynnedslag.

– Dørene lukker seg ikke ordentlig igjen, og det er flere centimeter med glipper på noen av dørene, forteller han mens han tar i døren til det ene soverommet.

Roy med gropen fra lynnedslaget i hagen
GROP: Roy med gropen fra lynnedslaget i hagen

– Norske boliger er ikke sikret mot direkte lynnedslag

Jon-Steinar Sjøvik Hanstad er teknisk direktør i NHO Elektro, og forteller at hendelser som dette ikke er vanlige, men at det skjer en gang iblant:

– Det er vanskelig å sikre seg mot det vi kaller «direkte lynnedslag» - at boliger eller hagen treffes av lynnedslag som her. Det skjer ikke like ofte som overspenninger gjennom strømnettet , men i tordensesongen hører vi også om elektriske installasjoner som går i stykker som følge av direkte  lynnedslag, sier han.

Jon Steinar Sjøvik Hanstad i NHO Elektro
TEKNISK DIREKTØR: Jon Steinar Sjøvik Hanstad i NHO Elektro

Han forklarer at det ikke er vanlig å sikre boliger i Norge mot disse direkte lynnedslagene.  Derimot sikrer man seg mot lynnedslag som slår inn i nettet, for eksempel i strømledningen borti gata, som igjen ledes inn i boligen og på den måten og fører til overspenninger i installasjonen.

– Alle nye boliger har krav om overspenningsvern, og det vil kunne klare de fleste overspenninger som kommer gjennom kabelen koblet til strømnettet. Dessuten har en del kirker og verneverdige bygg lynvernanlegg med lynavledere som stikker høyere opp enn bygningen og fører strømmen ned i bakken, forteller han. 

Gamle råd er fortsatt gode

Et overspenningsvern er en liten boks som sitter i sikringsskapet ditt og beskytter det elektriske anlegget mot for høye spenninger.

På boksen er det ett eller flere grønne vinduer, som viser at spenningsvernet fortsatt er funksjonelt. Dersom ett eller flere av vinduene har en annen farge enn grønn er det et tegn på at spenningsvernet ikke lenger funker som det skal.

Kravet om å installere overspenningsvern på alle nye elektriske anlegg ble innført så sent som i 2010, så om du har en bolig bygget tidligere enn det kan det være lurt å sjekke ut om dette er installert eller ikke. 

I tillegg til overspenningsvern kan du også installere «finvern» som plugges rett i stikkontakten, forklarer Hanstad.

– Men det holder ikke bare med finvern. De er ment i sammenheng med et fast installert overspenningsvern som kan ta unna all energien, advarer han.

Samtidig mener han at gamle råd fortsatt er gode:

– Det er alltid lurt å plugge ut elektriske komponenter fra stikkontakter, eller ta elbilen av ladning når det lyner og tordner utenfor, avslutter han.

brann
kundehistorier
kryss
alarmtilbud yale doorman og ringeklokke 0,- ved bestilling av alarm
KATEGORIER