Tall og statistikk vi bruker på våre nettsider
Her kan du lese om statistikktallene vi bruker på nettsidene våre. Tallene vi bruker er hentet fra forskjellige kilder, og oppdateres jevnlig. Vi tar alltid utgangspunkt i de siste oppdaterte tallene, og estimater og gjennomsnitt er basert på denne informasjonen. (Tallene på denne siden ble sist oppdatert 07.01.25)
INNBRUDD
Dette er tallene vi bruker i statistikken vår om innbrudd og eiendomstyveri.
Innbruddstallene øker
De siste årene har man sett en markant økning i anmeldte innbrudd i boliger og fritidsboliger i Norge. Tall fra SSB viser at antallet anmeldte innbrudd var det høyeste i 2023 siden målingen startet i 2009.
Tallene er hentet fra SSBs statistikkbank, og innbefatter de anmeldte lovbruddene. Det er disse tallene vi tar utgangspunkt i hvis vi henviser til innbruddstall, med mindre annet er spesifisert.
Utregningene gjøres som standard med hele tall, eller det hele tallet delt på antall dager, måneder eller uker i ett år. Tallene vi tar utgangspunkt i for 2024 vil dermed gjenspeile gjennomsnittstallet for hver dag i det foregående året.
Det er tallene for 2023 som er de nyeste tallene, og som brukes i estimatet/live-oppdateringen vår for 2025. Oppdateringen med de nyeste tallene fra SSB kommer som regel i slutten av mai.
Eiendomstyverier
Innbrudd i boder og garasjer
Statistikken viser en klar og bekymringsfull trend når det gjelder eiendomstyveri i Norge. I 2023 ble det registrert 10 506 tilfeller av innbrudd i boder og garasjer i Norge, det høyeste tallet siden Statistisk sentralbyrå (SSB) begynte å føre slike målinger i 2012. Økningen de siste årene markerer et vendepunkt etter flere år med relativt stabile eller synkende tall.
Hva forteller statistikken oss?
Ifølge politiet har en kombinasjon av faktorer bidratt til denne økningen, spesielt økt aktivitet blant organiserte kriminelle nettverk..
Fra pandemien til i dag har også samfunnet gjennomgått store endringer som kan ha påvirket denne utviklingen. Økonomiske utfordringer og åpne grenser har bidratt til at det begås mer vinningskriminalitet.
BRANN
Dette er tallene vi bruker i statistikken vår om brannhendelser.
Omkomne i brann
Antallet omkomne i brann har vært synkende de siste årene, noe som reflekterer en økt oppmerksomhet rundt brannsikkerhet og forebyggende tiltak. Bruk av alarmsystemer og tidlig varsling spiller en sentral rolle i å redusere skader og redde liv ved branntilløp.
I 2010 ble det lovpålagt med komfyrvakt i alle nye boliger, og det har blitt gjort en god jobb i å bedyre viktigheten av røykvarslere. Rundt halvparten av alle dødsbranner skjer fortsatt i boliger som ikke har fungerende røykvarslere.
Dette viser viktigheten av teknologi og sikkerhetstjenester som gir trygghet både for boliger og næringslokaler.
Antall boligbranner i norge
Boligbranner utgjør en betydelig sikkerhetsutfordring i Norge, og årlig rammes flere hundre hjem. Ifølge nasjonale tall registreres det gjennomsnittlig i overkant av 4 000 boligbranner per år.
Mange av disse brannene starter i elektriske anlegg eller på kjøkkenet, og statistikken viser at tidlig varsling er avgjørende for å redde liv og redusere skadeomfang. Med innføringen av smarte brannalarmsystemer, som de Verisure tilbyr, har mange norske hjem oppnådd betydelig forbedret sikkerhet. Bruk av avanserte røykvarslere og sensorteknologi bidrar til rask varsling og reduserer risikoen for omfattende skader.
Tallene er hentet fra DSBs årlige rapporter om bygningsbranner, kombinert med Verisures egne analyser og tall. For live-oppdateringen bruker vi de tilgjengelige tallene fra 2024 (oppdatert 31.10.24) pluss estimatet for det resterende kvartalet. Basert på disse tallene anslår vi altså 4837 branner i 2024.