Slik unngår du pipebrann
Årlig rykker brannvesenet ut til omtrent 1600 pipebranner, og konsekvensene av en slik brann kan bli fatale. Sjekk tipsene til hvordan du kan unngå pipebrann.
Når minusgradene kryper nedover øker også behovet for oppvarming av boliger over hele Norge, og mange setter sin lit til vedfyring i ovn eller peis. Vinteren er derfor høysesong for vedfyring, men også pipebranner.
Siden 2016 har brannvesenet rykket ut til over 11.000 pipebranner i Norge, og de siste tre årene er det registrert rundt 1600 pipebranner årlig her til lands, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
- Tallene er trolig enda høyere, da mange ikke oppdager at de har hatt brann i pipa før i etterkant ved inspeksjon, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.
Tørr ved og lufting
En pipebrann oppstår når brannfarlig tjære, kalt beksot eller løssot, på innsiden av pipa antennes av flammene fra ovnen eller peisen. Fuktig ved og dårlig trekk bidrar til at det dannes beksot.
- Det viktigste du kan gjøre for å unngå pipebrann, er selvsagt å være bevisst på å fyre trygt og riktig, sier sikkerhetseksperten.
Tips for å unngå pipebrann:
- Bruk tørr ved når du fyrer opp i peisen eller ovnen. Fyrer du med fuktig ved, kan det danne seg beksot i pipa som kan utvikle seg til pipebrann. Fuktigheten på veden bør ikke være over 20 prosent.
- Ikke fyll peisen eller ovnen for full med ved.
- Sørg for god utlufting. Ha trekkventilene åpne når du tenner i peisen.
- Sjekk at skorsteiner og ildsteder er i god stand. Se spesielt etter sprekker og øvrige tegn på at noe er ødelagt.
- Bruk aldri bensin, tennvæske eller andre brennbare væsker i peisen eller oven.
- Ikke fyr i peisen eller ovnen når du ikke er hjemme.
Les også: Sikre tegn på pipebrann
Selv om du følger disse rådene, og er både forsiktig og årvåken, er det dessverre ingen garanti for å unngå pipebrann.
En av utfordringene med en pipebrann er åpenbart at det er vanskelig å ha full kontroll på pipeløpet og skorsteinen, da dette er skjult. I verste fall kan det faktisk brenne i pipa uten at du merker det, sier sikkerhetsekspert Hovde Omdal.
Han anbefaler å lytte etter rumle- eller buldrelyder fra skorsteinen når du fyrer for å oppdage pipebrannen i tide, samt å gå utendørs for å se etter flammer som stikker opp fra skorsteinen.